Aktuální podmínky pro provoz vířivky

05.11.2013 13:53

Zákazníci v posledních letech stále více vyhledávají nejen fitness, ale také rádi relaxují. Proto je vhodné uvažovat o rozšíření provozu například o vířivku. Komerční provoz vířivky však má mnohem přísnější pravidla, než domácí použití. Proto se dnes podíváme, jaké povinnosti jsou s tímto provozem spojené.

 

Legislativa

Pořízení vířivky provází nutnost splnit zákonem dané povinnosti. Jaké jsou základní podmínky, které je třeba pro provoz znát?
Jsou to záležitosti, které se převážně týkají bezpečnosti. Na mnoho z nich by zřejmě stačil i obyčejný „selský rozum“. Patří sem například předpis, že komerční vířivka musí mít pevnou konstrukci, kolem ní musí být protiskluzová úprava.  Hloubka může být maximálně 160 cm, aby se předešlo nebezpečí utonutí. Komerční vířivky z důvodu pravidelné výměny vody musí mít automatický přepad.
Mezi další důležité podmínky můžeme zařadit fakt, že ovladače přístupné z vířivky by měly být pod maximálním napětím 12 V. Všechny části obsahující elektrické součástky, s výjimkou zařízení pro dálkové ovládání, musí být umístěny nebo upevněny tak, aby nemohly spadnout do vířivky.
Co se týče teploty vody, která je přiváděna do vířivky, její hodnoty mohou z logických důvodů dosahovat maximálně 55°C.

 

Hygiena

V otázce hygieny je potřeba velké pečlivosti, protože tu existují hodně přísná pravidla.V komerčních zařízeních je povinná desinfekce na bázi chloru, protože je zde předpoklad většího znečištění vody než v soukromé vířivce, která je méně využívána.  Denně se musí vyměnit alespoň 45 l vody připadající na jednoho návštěvníka. Musí být i nainstalován odpovídající odpadní systém, k dispozici musí být návod k používání a také detaily o čištění a další údržbě.

Vířivky o objemu do 2m3 musí být každodenně vypouštěny a mechanicky čištěny, vydezinfikovány a nově naplněny vodou. Větší vířivky o objemu od 2m3 do 10m3 musí být vypouštěny a čištěny minimálně jedenkrát za dva týdny. U obou typů vířivky musí být nejméně jednou týdně provedena sanitace veškerého technického příslušenství, které je v kontaktu s vodou.  Při vypouštění vířivky musí v systému zůstat nejvíc 0,2% kapacity nebo 0,5l vody.

 

Toto jsou jen ty nejpodstatnější body, které vám pomohou udělat si představu, co všechno musíte splnit, pokud chcete provozovat komerční vířivku. Je potřebné dodržet i další podmínky, o kterých získáte bližší informace ve vyhlášce č. 238/2011 Sb. pro použití vířivky ve veřejných provozech a vyhlášky č. 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby.

Dnes si však už můžete vybrat z mnoha firem, které prodávají vířivky vyhovující standardům pro využití na komerční účely a které vám zaručí, že jejich produkt splňuje všechny potřebné podmínky týkající se bezpečnosti, technologií a legislativy. Firmy vám většinou rádi pomohou i s instalací zařízení a s tím, abyste měli v rámci platných předpisů všechno v pořádku a připravené na provoz. Konečná odpovědnost je však vždy na provozovateli.

 

Autor: Katarína Šlesaríková
Foto: Freedigitalphotos.net

Diskuze k článku: Aktuální podmínky pro provoz vířivky

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.